Metodele principale de producere a vinurilor spumante:
Metodele principale de producere a vinurilor spumante:
• metoda „bunicilor” (ancestrală) – doar fermentare completată în sticle închise, în care se acumulează CO2. Aceasta este cea mai simplă metodă, sugerând o singură fermentare în sticlă.
• metoda de şampanie – metoda clasică tradiţională, în care spumantul se obţine prin fermentarea repetată a vinului de bază în sticle separate, cu maturarea ulterioară a vinului la sediment şi modalitatea specială de extragere a acestuia.
• metoda rezervorului (Charmat-Martinotti): fermentare repetată într-un rezervor mare hermetic, din care vinul spumant produs este filtrat şi îmbuteliat cu păstrarea presiunii.
• metoda de transfer: opţiunea de „compromis”, prin care vinul se fermentează şi acumulează CO2 în sticle separate şi, după maturarea suplimentară la sediment, se toarnă în rezervor, în care este filtrat şi ulterior iarăşi îmbuteliat.